O nama

DSC_0989

GORAČIĆI - Zadruga branitelja, sa sjedištem u Mliništu, općina Zažablje osnovana je u svibnju 2012 godine. Zadrugu je osnovalo sedam hrvatskih branitelja sa područja općine Zažablje i grada Metkovića.

Upravitelj zadruge je Zvonimir Volarević.

Osnovna djelatnost zadruge je uzgoj autohtoni pasmina stoke, na načelima ekološke proizvodnje, radi proizvodnje visokokvalitetnog mesa, te mliječnih proizvoda.

Zadruga trenutno ima osnovno stado od 120 ovaca pasmine “Pramenka”, 60 krava pasmine “Buša” i četiri magarca, te je u koncesiji 200 ha ekološkog pašnjaka koji se nalazi na nadmorskoj visini od 700 m.

U narednom razdoblju od tri godine zadruga namjerava utrostručiti postojeće osnovno stado, te nabaviti mini mljekaru radi prerade mlijeka i mliječnih proizvoda, a u budućnosti se razmišlja o nabavci mini klaonice.

Zadruga funkcionira po načelu otvorenosti kako u pogledu primanja novih zadrugara, tako i u pogledu zasnivanja kooperantskih odnosa sa osobama koje se bave srodnim djelatnostima, a bliska im je ideja zadrugarstva.

Zadruga u isto vrijeme funkcionira po načelu protočnosti ideja i spremna je razmotriti svaku poslovnu ideju koja bi se mogla osnažiti i realizirati preko zadruge.

Tako zadruga pored djelatnosti uzgoja stoke, pruža i usluge završnih radova u građevinarstvu (parketarski, sloboslikarski i slični poslovi).

Ideja kojom su se zadrugari vodili pri donošenju odluke o osnivanju zadruge bila je udružiti rad i sredstva, izgraditi dobre odnose i raditi posao koji ih veseli.

Zadruga ima dva stalno zaposlena člana, a put koji je prešla od osnivanja do danas potvrđuje da se početna ideja realizirala i više od očekivanja.